Scootmobiel of elektrische rolstoel?

Slecht ter been zijn, door wat voor oorzaak dan ook, kan u behoorlijk beperken in uw bewegingsvrijheid. Gelukkig zijn er steeds betere hulp- en vervoersmiddelen verkrijgbaar. Met een elektrische rolstoel of scootmobiel kunt u zich zelfstandig van A naar B verplaatsen. Zelfs wanneer u uw handen niet kunt gebruiken, zijn er aanpassingen mogelijk waardoor u het vervoermiddel toch kunt bedienen. De vraag die we met dit artikel proberen te beantwoorden is, of u beter kiest voor een elektrische rolstoel of een scootmobiel.

De verschillen

Wij kunnen natuurlijk niet voor u beslissen wat u belangrijk vindt. Daarom geven we een aantal verschillen aan tussen de elektrische rolstoel en de scootmobiel, waarop u uw keuze zou kunnen baseren.

  • Een elektrische rolstoel is wat compacter en wendbaarder dan een scootmobiel. Dat maakt de eerste wat meer geschikt voor binnengebruik. Overigens mag u met beide hulp-/vervoersmiddelen naar binnen bij winkels en openbare gebouwen.
  • Formeel gezien is een scootmobiel een vervoermiddel (zoals een fiets of brommer). Een elektrische rolstoel wordt gezien als een hulpmiddel (zoals een rollator, krukken of hoog-laag-bed). Volgens de brandweer is een scootmobiel daardoor niet geschikt voor stalling binnenshuis. Dat heeft vooral te maken met de omvang en eventueel brandgevaar.
  • Waar elektrische rolstoelen een topsnelheid hebben van zo’n 6 km/u, gaan scootmobiels soms tot wel 19 km/u.
  • De scootmobiel is wat meer geschikt voor lange afstanden. Dit heeft te maken met de actieradius en wat hogere snelheid, maar ook met het ontwerp en de constructie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over elektrische rolstoelen en andere zorg-hulpmiddelen, neem dan gerust contact op met De Zorgoutlet via 036 525 87 41.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *