HSP: Vraag & Antwoord

HSP, oftewel hoog sensitief persoon, en autisme worden vaak in één adem genoemd. Niet helemaal ten onrechte, maar er zit wel degelijk wezenlijk verschil tussen. Want hoewel elk autistisch persoon hoog sensitief is, is niet elk hoog sensitief persoon autistisch. Volg je hem nog? Autisme is een ontwikkelingsstoornis, waarvoor je alleen een diagnose kan krijgen als je onderzocht ben door een GZ-psycholoog. Hoogsensitiviteit wordt gezien als onderdeel van iemands persoonlijkheid. Net als dat iemands creativiteit, een eigenschap, onderdeel is van hun persoonlijkheid, kan hoogsensitiviteit dat ook zijn. In deze blog geven we antwoord op de meest gestelde vragen rondom HSP.

Word je al HSP geboren?

Ja. Een op de vijf mensen wordt als HSP geboren. Hoogsensitiviteit is onderdeel van jou als persoon. Je zal er dus ook niet overheen groeien; je blijft je hele leven HSP. Hoe de hoogsensitiviteit zich uit, verschilt per persoon. Niet alleen de persoon zelf, maar ook de omgeving is van invloed op hoe een HSP zich voelt en functioneert in het dagelijks leven.

Is hoogsensitiviteit een stoornis?

Nee. Hoogsensitiviteit is onderdeel van jouw persoonlijkheid. Het is dus iets dat je bént. Niet iets dat je hebt. Net als elke andere eigenschap die jij bezit als persoon, kan het eventueel voor problemen zorgen, afhankelijk van hoe goed je er mee om kan gaan. Veel HSP’ers ervaren toch wel degelijk klachten. De gevoeligheid voor externe prikkels in combinatie met de veeleisende maatschappij waarin we vandaag de dag leven, kunnen voor zowel lichamelijke als mentale klachten zorgen. Belangrijk is daarom dat je als HSP goed in de gaten houdt dat je voor jezelf voldoende hersteltijd incalculeert wanneer je aan (te) veel prikkels bent blootgesteld.

Zitten er voordelen aan HSP zijn?

Net als met elke eigenschap (of vaardigheid) zitten er overal voor- en nadelen aan. Zo ook bij HSP zijn. Voordeel is dat je door je gevoeligheid extra kan genieten van, bijvoorbeeld, muziek, geuren of een aanraking. Je merkt dingen sneller op dan anderen en hebt, bijvoorbeeld, sociale situaties sneller door. Al deze voordelen kunnen goed van pas komen in het dagelijks leven of op de werkvloer. Nadeel van hoogsensitiviteit is dat je gevoeliger kunt zijn voor stress, waardoor de kans op een burn-out groter is. Ook kun je gevoeliger zijn voor de emoties van anderen, die uitputtend kunnen zijn waardoor je sneller overprikkeld raakt. Wanneer je geleerd hebt om goed om te kunnen gaan met jouw hoogsensitiviteit, zal je ervaren dat het meer kracht is dan een last.

Denk je dat je HSP bent, en zou je hier graag meer informatie over willen hebben, of wil je leren hoe je beter met je eigen emoties en die van anderen kan omgaan, om zo overprikkeling tegen te gaan, kijk dan eens op www.emotieexpertisecentrum.nl voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *