Podotherapie Nijverdal

Het belang van Podotherapie

Waarom podotherapie uitkomst kan bieden? Innofeet behandelt niet alleen voetklachten, maar informeert u ook van harte! Lees hieronder meer!

Vogelvlucht van Podotherapie

Het belang van onze voeten wordt uitmuntend goed beschreven door Hippocrates. “Wandelen is het beste medicijn van de mens.” Hippocrates (ca. 460 – 370 v.Chr.), Griekse arts, ‘vader van de geneeskunde’ De leer van rechtop blijven door onze voeten is afgeleid van het Griekse woord “pous”, “podόs” – voet – en houding. Onze voeten verbinden ons met de grond. Ze dragen ons hele lichaamsgewicht ons hele leven. Ze beïnvloeden ons vermogen om rechtop te staan ​​door hun verbinding met de wervelkolom, gewrichten en spiergroepen – tot aan ons hoofd. Maar tot welke therapieën kunnen we ons wenden om de volledige functionaliteit van onze voeten te waarborgen? Lees verder om te kijken wat podotherapie voor u kan betekenen.

Wat is Podotherapie?

In Nederland is podotherapie sinds 1982 onderhand erkend als een paramedisch beroep. De titel “Podotherapeut” is wettelijk beschermd, die alleen in uitvoering mag worden gebracht door iemand die een HBO-bacheloropleiding Podotherapie heeft afgerond.

Hiernaast kan een podotherapeut zich verder specialiseren in diverse vakgebieden. zoals sportpodotherapie of diabetespodotherapie zijn daar voorbeelden van. Podotherapeuten staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en zijn verder tevens lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). Toetsing van een praktijk kan leiden tot een praktijkkeurmerk wanneer deze voldoet aan de hoogste eisen van de beroepsvereniging.

Wat doet een podotherapeut allemaal?

Podotherapeuten richten zich op de behandeling van voetklachten die ontstaan door een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon. In veel gevallen gaat het dan om pijn aan de voeten, enkels, knieën, heupen of de rug. Daarnaast geeft een podotherapeut preventieve adviezen en behandelt hij/zij afwijkende teenstanden en huid- en nagelaandoeningen die ernstig van aard zijn. Taken van de podotherapeut zijn;

 • Aanmeting en vervaardiging van podotherapeutische steunzolen
 • Behandeling van voetproblemen bij kinderen en volwassenen
 • Behandeling en advies bij pijn aan de voeten, knieën, heupen of rug
 • Standsafwijkingen van tenen, nagels en voeten behandelen
 • Sportblessures behandelen Ingegroeide nagel behandelen
 • Terugkerend eelt en likdoorns verwijderen
 • Advies en behandeling bij overbelasting- en vermoeidheidsklachten
 • Klachten in combinatie met reuma of diabetes-mellitus (suikerziekte)

Het verloop van een podotherapeutisch onderzoek?

Wanneer u een podotherapeut bezoekt zijn de stappen aan de orde:

 • De ontmoeting in de praktijk zodat er een diagnose gesteld kan worden (de intake)
 • De behandeling zelf waarbij een therapeutisch hulpmiddel als bijvoorbeeld steunzolen worden ingezet. Ook kan er gedacht worden een verwijzing naar een andere zorgverlener. Ook kan het zijn dat u al geholpen bent met het (bewegings-)advies van de podotherapeut
 • Nacontrole – hierin bekijken we of de aan u geboden oplossing het gewenste effect heeft