Handige tips bij het besparen op eigen risico

Heb jij dit jaar je eigen risico al geheel verbruikt? Dan is het aan te raden voor het einde van het jaar nog een afspraak in te plannen als je zorg nodig hebt. Zo bespaar je namelijk geld op je eigen risico van 2021. Maar wat valt eigenlijk allemaal onder het eigen risico? Dit is vrijwel alle zorg die in het basispakket van je huidige zorgverzekeraar vergoed wordt. Dit zijn onder andere operatiekosten, spoedeisende hulp en medicijnen. Het basisbedrag van je eigen risico is €385,- per jaar. Heb je dit jaarlijkse bedrag verbruikt? Dan vergoedt je zorgverzekeraar dit en hoef je het dus niet terug te betalen. In dit artikel lees je wat wel en niet onder het eigen risico valt en hoe je eventuele maandelijkse kosten kunt verlagen.  

Wat valt wel en niet onder het eigen risico? 

Voordat we beginnen bij het uitleggen hoe je kosten kan besparen, gaan wij eerst in op de punten die wel in onder eigen risico vallen en welke punten niet. Medicijnen, ziekenhuisopnames, behandelingen- en operaties, vervoer van de ambulance, bloedprikken vallen wel onder het eigen risico. Zorgkosten onder de 18 jaar, huisartsenpost, verloskundige kosten, kosten voor chronische ziektes zoals diabetes, wijkverpleging, nacontroles en reiskosten bij orgaandonaties zijn niet gedekt bij een eigen risico.  

Het vergelijken van zorgverzekeraar met eigen risico 

Veel mensen beginnen eind november met het oriënteren naar de goedkoopste zorgverzekering 2021. Ieder jaar is er wel een andere zorgverzekeraar met eigen risico die de goedkoopste is. Een geschikte zorgverzekering kiezen is natuurlijk voor iedereen anders. Toch wordt er meestal een keuze gemaakt op basis van financiële voordelen.  

Verhogen van je eigen risico 

Het laatste eigen risico is gelijk gebleven en is wederom in 2021 vastgesteld op hetzelfde basisbedrag: €385,-. Dit is overigens al enkele jaren achter elkaar hetzelfde bedrag wat is vastgesteld. Dit bedrag staat tot 2023 vast. Om je maandelijkse kosten te besparen kun je ervoor kiezen het eigen risico te verhogen tot maximaal €885,-. Afgelopen jaar koos 12,5% van de Nederlanders om op vrijwillige basis het eigen risico te verhogen. 80% koos voor een hoger vrijwillig eigen risico voor €500,-. Je kunt er dus voor kiezen je eigen risico te verhogen. Mocht je hogere zorgkosten maken tot de grens van €500,- dan zijn de kosten voor je eigen rekening.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *