Een wond sneller laten genezen: dat doe je zo

Wondjes zijn nooit fijn. Sommige wondjes genezen snel, terwijl andere (vaak grotere) wonden er veel langer over doen om mooi te herstellen. Het liefst hebben we natuurlijk dat wondgenezing zo snel mogelijk plaatsvindt, maar helaas gaat het hier om een complex proces waarbij veel verschillende factoren komen kijken. Het is gelukkig wel zo dat je een wond sneller kunt laten genezen. Lees maar snel verder.

Reinig de wond

Voor de genezing van een wond is het van belang dat de wond goed schoon gehouden wordt. Gebruik een speciale wondspray om vuiltjes en bacteriën bij de wond weg te houden. Zo voorkom je dat de wond infecteert, waardoor je uiteindelijk nog verder van huis bent.

Bescherm de wond

Om ervoor te zorgen dat de wond optimaal kan herstellen is het belangrijk dat je deze zo goed mogelijk beschermt. Pleisters kopen kan dan ook een goede optie zijn. Je vindt hier meer informatie daarover. Je kunt ook voor een steriel wondverband of een kompres gaan. 

Maak gebruik van zalf

Wist je dat er speciale zalf bestaat waarmee je de wondgenezing kunt versnellen? Deze zalf breng je aan op de wond, meestal dagelijks. Plaats vervolgens ook een pleister op de wond, zodat deze optimaal beschermd is. De zalf zorgt ervoor dat er een beschermend laagje op de wond wordt aangebracht, zodat deze sneller kan genezen. Er ontstaat een vochtige, helende omgeving en dat kan de wond goed gebruiken. In deze omstandigheden geneest de wond namelijk het snelst. 

Let op: wanneer er sprake is van een grote, diepe wond die wellicht hevig bloedt of al geïnfecteerd is, is het noodzakelijk om een arts te raadplegen. Het is in dat geval niet verstandig om zelf met zalfjes en andere middelen in de weer te gaan. Lees bovendien de bijsluiter van de betreffende zalf goed door voor gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *